Tobaksfria ungdomar vill stoppa barnsexhandeln

Tobaksfri duo engagerar ungdomar till att samla in pengar till Musikhjälpen som nästa vecka kommer till Umeå.

Ungdomar för Tobaksfri duo arbetar för att samla in pengar till Musikhjälpen. Årets tema är ”Barn är inte till salu” en fråga som ligger metoden varmt om hjärtat.

- För oss är det viktigt att stå upp för barn som utsätts för människohandel, oavsett om det är på tobaksfälten eller inom sexhandeln, säger Ywonne Wiklund, som är ansvarig för verksamheten i Västerbotten.

Engagemanget hos eleverna har varit högt. Bland annat har aktiviteter såsom fikaförsäljning, disco och en samisk kulturdag utförts där alla insamlade pengarna gått till den gemensamma sparbössan.

Idag har Tobaksfri duo över 13 000 kr i den registrerade bössan på Musikhjälpens hemsida, och fortfarande är det aktiviteter på gång och pengar som inte blivit överförda, berättar Ywonne. Något specifikt mål för insamlingen är inte satt, utan det är elevernas egna engagemang som är av störst vikt.

Nästa vecka ska elever i Skellefteå anordna luciatåg och aktivitetskväll med middag för allmänheten.  Elever från spridda skolor i länet planerar också att samlas i Umeå för att göra en sista insats genom att skramla bössor på torget.

- Två av Tobaksfri duos egna förebilder William Spetz och Natalie Carrion ska under musikveckan också gästa buren. Detta är något vi förstås ser fram emot och är mycket stolta över!, avslutar Ywonne.

 

12 december 2017
Johanna Lindberg

Elever från Hammarskolan i Vännäs